Patrick Vandewalle, oprichter van Teater Exces aan het woord:

Ik heb Teater Exces opgericht in januari 1972 als een 'expressiegroep' en nooit gedacht dat we zouden uitgroeien tot een professioneel theater.
Teater Exces evolueerde van expressie, over dans, over mime naar uiteindelijk professioneel straat- en bewegingsstheater.
Ik haalde in het verleden ook mijn diploma in het onderwijs, werkte in het onderwijs en werd daarbinnen ook 'benoemd'.
Vroeger kon ik onderwijs en Teater Exces gemakkelijk combineren daar ik opvoeder was in een internaat. Dus gedurende de dag werkte ik op Teater Exces en 's avonds startte mijn tweede fulltime job. De eerste job onbetaald en vrijwillig, de tweede was mijn broodwinning.
Teater Exces was echter mijn 'kind' en passie.
Spijtig genoeg werden de Gentse stadsinternaten gesloten en kreeg ik een externe taak waardoor ik in een moeilijke situatie verkeerde. De intense werking met Teater Exces liet mij uiteindelijk een heel moeilijke keuze maken. Ik nam afstand van wachtgeld in het onderwijs en ging officieel in loondienst en fulltime werken bij Teater Exces. Velen hebben deze keuze nooit begrepen en vonden dit bovendien heel onverstandig.
Ik heb zeker niet voor de gemakkelijkste weg gekozen... maar wel mijn hart en gevoel gevolgd... en daar gaat het allemaal om bij Teater Exces.
Het is mijn bedoeling, buiten de culturele tempels, naar het publiek toe te stappen en mensen te confronteren met gevoelens en liefst in de straat. De straat is dan ook onze grootste uitdaging.
Teater Exces is intussen de pionier van het straattheater in Vlaanderen. Wij hebben als internationaal straat- en bewegingstheater reeds meer dan 145 creaties op onze naam staan, met succes opgevoerd in binnen- en buitenland. We waren reeds te zien in België, Nederland, Luxemburg, Frankrijk, Duitsland, Spanje, Italië, Zwitserland, Zweden, Hongarije, Thailand en Japan (Tokyo, Nagasaki, Osaka, Sasebo, Fukuoka, Miyazaki en Kagoshima)
Het is momenteel ons 42ste werkjaar.
Teater Exces werd gesubsidieerd door de stad Gent en de provincie Oost-Vlaanderen, deze subsidies zijn reeds een aantal jaar terug geschroefd of helemaal afgeschaft.
Teater Exces slaagt er in om het publiek reeds meer dan 45 jaar te boeien en dit zonder excessieve structurele ondersteuning van de Vlaamse Gemeenschap. Op gans ons bestaan hebben wij 4 keer van een projectsubsidie kunnen genieten. Daardoor zijn we in België één van de weinige professionele straattheaters die vooral leven (en blijven overleven) van de inkomsten van onze voorstellingen.
Onze bewegingstaal zorgt ervoor dat wij dikwijls op straat aan het werk zijn. Teater Exces wordt vooral in het buitenland geprezen als uniek en vernieuwend. In België kunnen we rekenen op de waardering van een ruim publiek.
Met onze jarenlange ervaring staan wij garant voor professionaliteit en originaliteit.
Teater Exces biedt een ruime keuze aan visuele acts en creaties. Het gezelschap geniet grote bekendheid door zijn specifieke speelvorm met repetitieve minimale bewegingen waarbij de wereld van de mime en het bewegingstheater in elkaar overvloeien. Daar Teater Exces vooral de bewegingstaal gebruikt, bestaan er geen verbale problemen en kunnen zij waar ook ter wereld optreden.
Teater Exces biedt zowel visueel, abstracte en inhoudelijk verhalende producties als speels, poëtisch visueel straattheater waarbij de achteloze toeschouwer, tot grote hilariteit van het publiek, plots aan het spektakel deelneemt.