GENTSE FEESTEN 2017

SPEELDAGEN en PLAATS:

Steendam: za 15, zo 16, vr 21, za 22 en zo 23 juli:

Botermarkt: ma 17, di 18, wo 19 en do 20 juli:

UREN:

14u30 - 15u00
15u30 - 16u00
16u30 - 17u00
17u30 - 18u00

Voor foto's per dag, klik hier


Fruitig

Creatie (juni 2017)

Een straattheaterproductie van Teater Exces naar een scenario van Patrick Vandewalle is gebaseerd op het werk van de Italiaanse renaissanceschilder Giuseppe Arcimboldo (ca 1527 - 1593)
Arcimboldo heeft zijn hedendaagse bekendheid te danken aan de artistieke uitvinding van het compositieportret. Al direct na aankomst op het Habsburgse hof schilderde hij er de eerste versie van De Vier Seizoenen: portretten, samengesteld uit bloemen, vruchten, takken en bladeren. In een tweede serie van vier schilderijen maakte hij gezichten van de elementen lucht, land, water en vuur.
Arcimboldo werkte aanvankelijk als schilder aan de kathedraal van Milaan, tot hij in 1562 aan het hof in Praag ontboden werd door de Habsburgse keizer Ferdinand I. Ook diens opvolgers Maximiliaan II en Rudolf II waren zeer gecharmeerd door Arcimboldo's talenten.
Hij bleef tot kort voor zijn dood aan het hof werkzaam als schilder, maar ook als architect, ontwerper van bizarre kostuums en decors en als organisator van grote festiviteiten en toernooien. Zijn werk werd in ambachtelijk en kunstzinnig opzicht zeer gewaardeerd en het excentrieke, soms komische aspect vormde wellicht een welkome afleiding van de harde politieke realiteit van alledag.
Na een bezoek aan het Louvre waar Patrick Vandewalle met Arcimboldo's werken werd geconfronteerd, kwam hij op het idee om een straattheaterproductie met twee 'fruitige figuren' te maken. Dat de productie nu tijdens de Gentse Feesten in het kader van het Puppetbuskersfestival in première gaat is ideaal, daar Gent de groene hoofdstad van Europa wil worden en een rolmodel wil zijn voor 50 miljoen burgers. De productie 'Fruitig' past dus precies in die sfeer en is misschien een leuke start naar dit streven.

'Fruitig' blijft natuurlijk straattheater en Patrick Vandewalle wou er vooral een komische noot in steken.
Inhoudelijk gaat het over een knotsgekke fotograaf die een bank heeft neergezet, in de straat, op een plein of om het even waar.
Op de hoek van de bank zit een 'fruitige man'. De andere hoek van de bank is het nest van de 'fruitige vrouw'. Samen vormen ze een gezellig geheel, een mooi plaatje om het beter te zeggen. De knotsgekke fotograaf is bezeten van zijn twee fruitige figuren en probeert zoveel mogelijk mensen tussen de beide figuren op de bank te laten plaats nemen. Van zodra hem dit lukt kan hij aan zijn fotoreportage beginnen. Hij schiet unieke beelden, maar de bank blijkt niet zomaar een levensloos meubel te zijn en herbergt enkele onvoorziene verrassingen. Dit wordt de start van een avontuur.
Het publiek kan zich dus effectief laten fotograferen met de fruitige figuren. Zij die een milde of ruime financiele schenking in onze hoed werpen en hun email adres of andere gegevens doorgeven aan onze medewerker kunnen nadien de foto opgestuurd krijgen. Als je hem in een mooi kader steekt sta je op de kast te prijken in de 16-eeuwse sfeer van Arcimboldo. Zo word je enkele eeuwen met het verleden vereeuwigd. Dit is zeker uniek.

Fruitig

Scenario en regie: Patrick Vandewale
Scenografie: Remi Coune
Decoruitvoering: Ditmir Fikaj
Kostumering: Liliane De Meyer
De fruitige man: een bewerkte pop door Liliane De Meyer

Acteurs

De fruitige vrouw: Els Arnaut met een hoge dosis fruitig temperament.
De knotsgekke fotograaf: Eric cLaVie die het publiek zal stimuluren door zijn sappige fruitige verhalen.

Première: Gentse Feesten vanaf 15 juli 2017