GENTSE FEESTEN 2011

Was vorig jaar het havenbedrijf een aanzet tot meer?
Dit jaar was het Het Vermeylenfonds dat om een samenwerking verzocht, maar niet enkel voor de parade, maar voor de volledige Gentse Feesten, omdat het Vermeylenfonds op een artistieke wijze wou aanwezig zijn tijdens de Feesten.
ELGA - HET PANOPTICUM

'Elga - Het Panopticum' is een (doorloop-)spektakel uniek in zijn genre binnen het ganse programma van de Gentse Feesten 2011.
Met dit levende beeldenmuseum dompelt Teater Exces het publiek onder in de historiek van een stad waar revolutionaire en vrijzinnige figuren vaak het voortouw namen.
Een ludieke en soms ernstige tocht langsheen Gentse gevels en opmerkelijke figuren, pioniers, schrijvers en nog veel meer binnen kleurrijke decors van o.a. het Glazen Straatje, café Den Yzer, 't Keetje, frituur Elga.
We kozen voor de naam Elga omdat er gedurende 30 jaar een frituur Elga bestond in de Zuidstationstraat in Gent. Vandaag is dit de kunstgalerij van Yvette Lauwaert en Guido Haudenhuyse. Frituur Elga was een 'place to be' en de meeste van onze figuren hebben daar wel eens een frietje gegeten.
Teater Exces werd aangesproken door Frederik Dezutter om een samenwerking op te bouwen met het Vermeylenfonds dat gedurende de Gentse Feesten artistiek aanwezig wou zijn. Hij koos voor een nieuw concept van de Exces-productie "Musee Madame Toes Zoo" van begin de jaren tachtig.
Laat het een toeval zijn, maar Patrick Vandewalle werd reeds enige tijd regelmatig gevraagd of het niet mogelijk was om 'Musee Madame Toes Zoo' nog eens te hernemen. 'Toes Zoo' speelde op de Gentse Feesten van '81, '82 en '83. Het publiek was er wild van en er stonden rijen mensen aan te schuiven. Teater Exces speelde drie jaren Gentse Feesten voor quasi volle 'zalen'.

Welke figuren komen aan bod?
Dille, De Dolle Mina beweging, met Chantal De Smet, Pierke Pierlala die een lapdance krijgt van een meisje. Schrijvers als Louis Paul Boon, Hugo Claus en Herman Brusselmans. In 't Keetje vinden we waard Eddy tange aan de toog met zijn stamgasten Luc Van den Bossche en Piet Van Eeckhaut. We ontmoeten een halfnaakte Godfried-Willem Raes, Louis De Meester, Lucien Goethals, Pjeroo Roobjee en Paul Van Gysegem. We belanden in Frituur Elga met als gasten Frank Van Laecke, Roland Van Campenhout, Walter De Buck, Vuile Mong, Daniël Termont en Wim De Craene. In de frituur heerst een gezellige drukte.

Elga - Het Panopticum: credits

Concept: Patrick Vandewalle, Remi Coune, Roeland Van Dingenen, Joris Valgaeren
Scenario: P. Vandewalle & R. Coune
Regie: P. Vandewalle
Choreografie: P. Vandewalle & R. Van Dingenen
Scenografie & attributen: R. Coune
Decoruitwerking: R. Coune, R. Van Dingenen & Emilio Van den Bergh
Latex maskers: R. Coune & R. Van Dingenen
Geluidsmontage: Erik Van Biesen & P. Vandewalle
Kostumering: Tinne Keymeulen
Belichting: R. Coune & City Sounds
Stemmen: naast de eigen stemmen van de meeste figuren werden sommige stemmen ingesproken door Anton Cogen en Machar Van Geyt.
Commentaarstemmen: Yvette Verbauwen & Marc Reynaerts

Acteurs: Dille (him/herself), Katia Kielemoes, Ann Willemsen, Yasmina Ravyse, Eric cLaVie, Gert De la Marche, Joris Valgaeren en Patrick Vandewalle.

Reservatie en tickets: Uitbureau, Kammerstraat 19 Gent, tel: 09 233 77 88.
Inkom (exclusief reserveringskosten): 7 euro, kinderen onder de 12 jaar, 65+ en fankaart Exces: 6 euro

Tickets kopen en reserveren tijdens de Gentse Feesten kan ook aan de kassa aan de tent.

OPTREDENS

Parade: zaterdag 16 juli vanaf 14 uur

Voorstellingen:
zaterdag 16 juli om 20u, 21u en 22u
van zondag 17 juli tot en met maandag 25 juli om 16u, 17u, 18u en 20u, 21u, 22u

PLAATS

De voorstellingen vinden plaats in een tent op de parking/speelplaats van het Stedelijk Secundair Kunst Instituut Ottogracht.
Ingang via het Baudelopark, naast de Spiegeltent.
Voor of na de voorstelling kan je genieten van een frisse drink op ons terras.