GENTSE FEESTEN 2010

GENTSE FEESTEN

Daar het voor Teater Exces onmogelijk was om een paradewagen te bouwen voor de haven en decors of attributen voor een nieuwe productie tijdens de Gentse Feesten zelf werd voorgesteld aan de haven om de paradewagen ook tijdens de GF te laten rondtoeren. Een win-win situatie, Exces had meteen een nieuwe "outfit" om te spelen, de haven kreeg er, naast de bouw van de wagen, een volledige spektakel met zeven acteurs bovenop.

ARK VAN GENT

Wanneer de 'Ark Van Gent' aanlegt zoekt de sirene iemand uit het publiek die haar moet helpen om het anker vast te leggen. Tezelfdertijd zorgt ze ervoor dat het publiek op enige afstand blijft.
De bemanning verlaat het schip in verschillende episodes, waardoor je zicht krijgt op de verschillende figuren: hun eigenheden, karakters, raakvlakken en spanningsvelden.
Tijdens deze expositie wordt op het grondvlak voor het schip een pentagram geconstrueerd.
Dit gebeurt met specifieke rituele handelingen en dansen waarbij alle figuren hun eigen aandeel hebben in de opbouw van dit gebeuren. Al gauw wordt duidelijk dat de bemanning de verpersoonlijking is van dé elementen: water, vuur, aarde, lucht en geest.
Aan het einde van het ritueel benaderen de 'olla vogola-figuren' enkele toeschouwers en verleiden hen om samen met hen op het bankje plaats te nemen. Wat daarna gebeurt laten we aan eigen inzicht en fantasie over van de toeschouwer!

In onze opbouw hebben we opnieuw gekozen voor interactie met het publiek.
We willen het publiek, de man in de straat, confronteren met rituelen die door de eeuwen heen en nog altijd, groepen mensen kunnen beïnvloeden.
Deze creatie is opnieuw een cocktail van diverse theaterdisciplines, dans en bewegingsvormen en deze keer ook een vleugje acrobatie.

CREATIE

Concept & regie: Patrick Vandewalle
Scenario: Patrick Vandewalle, Remi Coune, Joris Valgaeren
Choreografie: Marjan Willem, Yasmine Ravyse, Miek De Vriese, Ann Willemsen, Boiana Anguelova, Arnaude Bogaert, Joris Valgaeren en Patrick Vandewalle
Scenografie: Remi Coune
Ritueel advies: David Jelinek
Kostumering: Elvira Van Bavinckhove
Grime: Rosita Driessen

ROLVERDELING

Sirene: beurtelings Marjan Willem / Yasmine Ravyse
Dynamico: Boiana Anguelova
De lieftallige dolce vita's: Miek De Vriese & Ann Willemsen
De olla vogola's: Joris Valgaeren & Arnaude Bogaert
De waanzinnige kapitein: Patrick Vandewalle
De Hongaarse actrice Boiana Anguelova werd gekozen om haar acrobatische kwaliteiten.

De oorspronkelijke bedoeling was om met het schip door de straten van Gent te trekken en aan te leggen op verschillende plaatsen. Uit veiligheidsoverwegingen is van dit plan afgestapt en is er een minimaal parcours dat wordt afgelegd om de enige aanlegplaats aan te doen: St.-Baafsplein, "onze thuishaven" van de voorbije twee jaar.

PARCOURS

We komen de feestenzone binnen Bij St.-Jacobs (rond punt) zo'n 20 minuten voor het optreden op het St.-Baafsplein
Over de Vlasmarkt naar de Belfortstraat
Rond het Belfort, stukje van de Limburgstraat, het ST.-BAAFSPLEIN op.